För ett bra tag sedan satt jag på jobb & bläddrade i en av de senaste facktidningarna inom bageri, dinkel var på tapeten just detta nr, vilket användningsområde det finns för detta spannmål!
Dinkel är ju i själva verket ett riktigt gammalt spannmål & sett som föregångaren till dagens vete och kommer mer och mer på tapeten pga sin rikedom på vitaminer, mineraler, spårämne mm
Dagens så populära sk GI-bröd bakas ju på just dinkel, vegitariska röror kan göras på de hela kornen och mycket, mycket mer, själv valde jag idag att testa på att göra knäckebröd!
Har aldrig i hela mitt liv ens bakat vanligt knäcke, men vad då man ska inte dö nyfiken!
DINKELKNÄCKE 20 runda kakor
50 gram jäst
1 liter filmjölk
1 liter dinkelmjäl, siktat
1 liter rågmjöl
1 dl solroskärnor
2 msk sesamfrö + sesam till utbakningen
Smula ner jästen i en bunke och värm filen till fingervarmt o slå över jästen och lös jästen!
Blanda i sesamfröna & solroskärnorna, därefter dinkelmjölet!
Tillsätt därefter rågmjölet efterhand till en knådbar deg...inte mer!
Låt jäsa under duk i 30 min!
Dela i 20 bitar o rullar till en bulle, kavla ut dom till tunna, tunna kakor o när det är gjort så strö sesam över kakorna o rulla lätt m kaveln över kakorna så sesamfröna trycks in en aning i bröden.
Låt jäsa 20 min till och grädda sedan i 200 grader i ca 15-20 min & låt svalna på galler!
Nu ska jag gå ut o avnjuta ett av dessa knäcken med en smakrik ost!
No comments:
Post a Comment