Sunday, November 14, 2010

FAR FÅR VÄL FIRAS MED EN PRINCESSTÅRTA!

Uppe med tuppen, men hamnat fel i dygnsrytmen med för många tidiga mornar denna vecka, så det har hållt i sig även över helgen, inte kul, när man har en ledig helg!

Men men, fadern i detta huset har bestämt att det ska ätas middag redan kl 13 & inte ska det vara gås, stek eller nått sånt smidigt som sköter sig självt nästan, nej det ska vara hemmalagade köttbullar, så nu ska de rullas bullar till 8 pers & helst nån matlåda!

Farsdagstårtan är i alla fall gjord, lika bra att ta den innan man börjar klabba med annat i köket!
Lite yrkesskadad men jag hävdar ju alltid när folk beställer sina princesstårtor att man ska ha sin favoritfärg i den mån den går att få fram, så sagt och gjort, det står en svart tårta i kylen, lite läskigt kanske men jag lovar den smakar som alla andra!
Sen tvistas det ju alltid om vilken färg sylten i en Princess ska ha & de erfarna konditorerna hävdar att Princess är grön och har gul sylt (ananas el likn), men de flesta görs med röd sylt!
Ta vad man själv tycker om anser jag, bara man har den hemma!



MIN PRINCESSTÅRTA 10 pers

Sockerkaksbottnar
50 gram smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
Smöra & bröa en pajform m löstagbarakanter!
Vispa socker och ägg riktigt poröst
Blanda mjöl, bakpulver & vaniljsocker och rör ner det i äggblandningen och tillsätt slutligen vattnet & smöret!
Rör till en lös & slät smet, häll den sedan i formen & grädda i 175 grader i ca 45 min!
Tag ut kakan och låt den vila lite innan den stjälps upp & kanten lossas!

Bottnarna görs alltid dagen innan så de får svalna och blir sedan lättare att dela!
Sockerkakan ska sedan delas i 3 skivor!

8 port Vaniljkräm, görs oxå med fördel dagen innan så den stelnar ordentligt

1 dl Hallonsylt

3 dl hårt vispad grädde

Bred Hallonsylten över nedersta botten och sedan vaniljkrämen över det, lägg på nästa botten och tag nästan all grädde, spara några msk!
Försök kupa grädden så tårtan får sin fina form, lägg sedan sista botten överst och tryck till lite lätt och ta en slät spatel eller likn och stryk utmed sidorna så ingen grädde pyser ut!
Bred sedan den sista grädden överst i tunt lager!

Tunn Kavlad marsipan ca 25-30 cm i diameter i valfri färg, i vanliga affärer kan man köpa den gröna färdigkavlad men "fjäskar" man snällt hos den lokale bagaren så brukar man kunna få köpa färgad marsipan och med riktigt tur även kavlad, så även med rosor för dekoration!
Marsipan ligger på runt 100 lappen/kg och rosor för 10 kr/st ca!
Till denna storlek går det ca 3 hg marsipan!

Lägg maripanplattan försiktigt över tårtan och forma till, skär sedan av den överblivna marsipanen utmed tårtans kant.
Ni vet väl förresten att den duktige konditorn behöver aldrig spritsa nederkanten på sin tårta, för den är perfekt skuren :)

Sen börjar det roliga, dekorationen!
Som sagt för den mindre konstnärlige kan man beställa rosor eller vad man vill på sitt bageri, men den duktige gör ju själv och jag själv är för lat för att pilla med sådant för det mesta, men jag kan om jag vill!

Pikeringsgele att skriva med på tårtan finns att köpa i små tuber och i olika färger i butiken, samma sak med kristyr om man hellre vill det, själv gör jag min egen smörkrämskristyr som bara e så god, eller min o min, fått receptet av en väninna som gör suveräna tårtor, borde kanske ge receptet till konditorn på jobb ;)

Smörkrämskristyr - lagom till 2 st 10 pers tårtor
50 g rumstemp. smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk
valfri karamellfärg
Rör samman allt till en slät smet, använd sprits för att dekorera med!

Nej nu får jag väl sätta fart med mina köttbullar så de blir färdiga i tid!

Ha nu en bra fars dag runt om!

No comments:

Post a Comment