Thursday, March 8, 2012

LEVERGRYTA, SÅ GOTT!

Ojoj nu är det många som inte håller med mig att levergryta ska vara gott, men lika många tycker de är gott?
Lustigt men lever är en sådan sak så antingen gillar man de eller inte, finns inget mellanting!

Glömmer ofta bort de eftersom ingen annan i hushållet äter det, men fick chansen att bjuda svärmor på middag för ett tag sedan o en liten bit hamna i frysen o åkte fram idag när bara jag skulle ha middag.
Hemifrån är jag bortskämd m älglever fr ungdjuren men de duger gott m ungnöt oxå.

LEVERGRYTA 4 port
4-500 g ungnötslever
1 pkt bacon
1 gullök
2 morötter
1 buljongtärning
3 dl vatten

Skär levern i tjockare strimlor eller i lagom bitar/skivor, bryn dem, helst i järngryta.
Skär bacon o lök i bitar och låt steka m en stund, krydda m vitpeppar.
Skala o skiva morötterna, häll dom i grytan, slå över vattnet o buljongen och låt puttra på svag värme i 45 min.
Späd ev m lite mer vatten.

Tillsätt ytterligare
1 skivad lök
1 skivad morot
1 röd paprika i bit
4-5 skivade champinjoner
Låt puttra tills morötterna är mjuka.
Red av m 2 msk mjöl & 2-3 dl gräddmjölk.
Smaka av m peppar o salt, servera m kokt potatis o lingon.

TIPS
Om man som jag idag bara gör en port så skalade jag 2 potatisar o noterade o slängde i grytan efter ca 30 min o lite extra vatten.
Allt i ett igen, perfekt!


No comments:

Post a Comment