Visst är det tradigt att plocka bär men jag saftar o syltar gärna.
Gissa om jag var nöjd när det stod färdigplockade sv vinbär på bänken där hemma, bara skölja o koka, kanon, tack hjärtat!
SVARTA VINBÄRSGELÉ
Sv vinbär
1,5 dl vatten ca per l bär
Koka upp och låt koka ca 5 min
Häll i silduk o låt stå o rinna av, tar sin tid men då hinner man med lite annat.
Mät upp saften o slå i ren gryta.
9 dl socker/l avrunnen saft
Har alla bären hunnit mogna ordentligt kan så ta lite mer socker.
Koka upp så att det bubblar ordentligt, rör om ofta, stäng plattan.
När det bildats en grumlig hinna ovanpå så ta bort den o häll gelén i rengjorda burkar.
SVARTA VINBÄRSSAFT
Samma tillvägagångssätt som gelén men när det är dags att koka om med socker tar man bara 5-6 dl socker.
Skumma o häll på rena flaskor.
Vill man nyttja Röda vinbär till samma sak minskar man bara vattenmängden till 1 dl/l bär.
Hett tips!
Vinbär/krusbärssaft, hälften hälften i bärväg annars samma sak.
No comments:
Post a Comment