Monday, June 14, 2010

STUDENTBUFFÈEN I BILD & MED RECEPT

Så nu börjar man landa igen efter en hektiskt vecka, men än finns en del att ta itu med, ett kök som ser ut som ett bombnedslag bla och en blogg att skriva :)

Själva bufféen har jag ju redan presenterat och köttrecepten är presenterade, ja förutom Kasslern så klart men den gör man ju inte så mycket mer med än att skiva upp!

Bröd kan man ju vara flitig och baka eget om man vill, brytbröd är ju egentligen väldigt gott till, men varför ödsla tid med det när man har fullt upp, finns bagerier som sköter det utmärkt istället, har man dessutom ett bageri som gör det i sk rullformat och skivar det så det blir perfekta skivor för små toast finns det ingen anledning, kan man dessutom få det i lite olika smaker så är det ju bara ännu bättre!
Själv tog jag Kavring - gott till sillen, Olivbröd - aldrig fel, Tomatbröd - en smakupplevelse samt Franska - går alltid hem!

Ost blev det men enbart hårdostvarianter denna gång, en lite smakrikare och en mer "barnvänlig"!

SILLRÖRA ca 1,5 kg

2 burkar avrunnen löksill
1 bruk senapssill, plocka upp filéerna men spara såsen
6 kokta hackade ägg
1 pkt frusen dill
1 hackad rödlök
1/2 hackad gul lök
några cm hackad purjo
fil samt några matskedar majonäs till lagom konsistens

Dela alla filéerna i mindre bitar.
Blanda lite fil, majonäs o såsen från senapssillen med de olika lökerna samt dillen.
Tillsätt äggen och sillen.
Späd ev med mer fil till lagom konsistens.

KALKON & OSTRÖRA ca 1,5 kg

3-4 hg rökt kalkon, gärna spill så det blir lite matigare bitar, tärnat
200 g riven ost, gärna med lite smak
2 små burkar ananas i bit, avrunnen
2 rivna äpple
15 cm prujolök strimlad
2 dl fil
1 dl majonäs
Worshestersås, 2-3 tsk
peppar

Blanda samman allt & smaka av med peppar ev lite salt.
Späd ev med lite fil innan servering då den gärna suger åt sig

SKALDJURSRÖRA ca 1,5 kg

6 kokta hackade ägg
4 hg skalade räkor, delas i mindre bitar
1 storpack Crabstick, delas i mindre bitar & "strimlas"
1 burk röd löjrom
15 cm finhackad purjolök
1 finhackad rödlöl
1/2 finhackad gullök
2-3 msk tomatpuré
1 pkt fryst dill
1 dl majonäs
1-2 dl fil
pressad citron efter tycke o smak
svartpeppar & salt

Blanda samman allt & om så behövs späd m lite fil

Desssa röror ställdes i anslutning till brödet så var det upp till var och en om man ville göra sig en toast eller bara äta den som den var!


De kalla såserna var anpassade både efter att ha som dressing men framförallt till köttet!

TONNATOSÅS - tonfisksås, utsökt gott till kallt nöt/kalvkött - ca 0,5 l

2 burkar avrunnen tonfisk i vatten
4 dl yoghurt
salt & peppar - då helst direkt från kvarnen


Mixa tonfisk & yoghurt till en slät sås och smaka av med kryddorna

TZATZIKI ca 1 l

1 l avrunnen yoghurt
1 stor riven slanggurka som kramas ur på vatten
pressad citron
peppar & salt

Blanda samman & smaka av

MIN EGNA FUSKREMOULADSÅS ca 1 l

1/2 burk bostongurka
3-4 msk curry
1-2 dl majonäs
6-7 dl fil
lite fryst persilja

Ännu en gång blanda blanda & smaka av med ev lite mer curry

RHODE ISLANDSÅS 1 l ca

1,5 dl chilisås
3 dl gräddfil
3 dl majonäs
finhackad persilja
några droppar Tabasco
3-4 msk congnac
halv finhacka (smått) röd paprika
salt

Blanda & smaka av, tillsätt ev lite mer chilissås

VINÄGRETTDRESSING 3 dl

1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl olja
1/2 dl vatten
salt & svartpeppar
1 vitlöksklyfta, hackad i småsmå bitar
Liten bit röd paprika som hackats även den smått
ca 1 tsk smulad oregano

Blanda i flaska & skaka runt...låt stå minst några dagar innan den ska användas

Sås för alla smaker & som passar till olika saker.



POTATISSALLAD ca 40 pers

3,5 kg kokt kall potatis, skivad eller tärnad
1 stor strimlad purjolök
1 stor finhackad gullök
1 burk bostongurka (ej modell storstor men ej heller minimini utan den normala)
1 burk majonäs
1 l fil
Salt & peppar (svart)

Blanda fil, majonäs, bostongurka & löksorterna i en spann, smaka av med kryddorna.
Tillsätt potatisen och rör runt
Ev späd med lite fil alt grädde innan servering.
Den blir bara godare av att göras dagen innan och få dra till sig i smak

PASTASALLD gott & väl till buffé för 40 pers

500 g Pasta kokt avrunnen med lite olja
1 burk Pesto - vanlig hederlig nu, inte tomatpesto el likn

Blandas med fördel medans pastan fortf är lite ljummen.

1 hg färska skivade champinjoner
1 hg sockerärtor - delade i mindre bitar
2 burkar cocktailtomater, delade på mitten
1 stor burk majs
2 röda paprikor, delade i lagom bitar, ej för små
1 prujolök, strimlad
1 dl rostade solrosfrö

När pastablandningen är sval så blanda i övriga ingredienser.

GRÖNSALLAD

1 stor Isberssalladshuvud, riv bitar, skär inte, håller sig krispigare längre när man river, inte med rivjärnet nu utan med händerna :)
5-6 tomater klyftade i mindre klyftor
2 slanggurkor skurna i mindre stavar
2-3 röda paprikor i mindre bitar
1/2 strimlad purjo
1 stor burk majs
1 hg färska champinjoner i bitar

Lite rostade solroskärnor även här.

Blanda samman salladen & strö solroskärnorna över



Nu börjar jag inse hur mycket mat jag lagade förra veckan, nu slutligen framme vid den lilla refrängen!
Rätt som det var när jag började tänka till under torsdagen slog det mig att vi hade inte så mycket alternativ om det kom någon som inte åt kött, lite röror & kycklingvingar var det enda, så en liten improvisation var på sin plats och en snabb undersökning av vad som fanns kvar i kyl & frys ledde till en paj som gjorde succé!

MARI´sSKALDJURSPAJ  2 normala pajformar

5 dl vetemjöl
200 g margarin
2-3 msk vatten
0,5 dl solroskärnor

Blanda samman allt i en matberedare & fördela sedan i de 2 pajformarna, tryck upp ordentligt med deg på kanterna.

Grädda pajskalen i 175 grader i ca 25 min, låt svalna

2 pkt Philadelphiaost, naturell
1 burk Creme Fraiche
1 pkt dill
2-3 msk majonäs
salt, peppar, lite pressad citron
25-30 crabfishpinnar som var pinne delas på 3 och smulas till tunna strimlor
1/2 rödlök, finhackad

Mixa samman osten, cremefraichen, majonäsen, dill, lök & kryddor, blanda i crabfishen med slev, smaka av med lite citron.

Fördela massan i de 2 formarna.

ca 1 dl skalade räkor
4 crabfishpinnar

Garnera lite käckt i mitten av pajen.

1 dl lätt saltat vatten
1 dl gelésocker

Koka ihop & smaka av, sältan måste ha övertaget, låt svalna lite och förela sedan över pajerna & lite extra över räkorna.
Garnera med citronskivor o tomatklyftor


Till alla denna mat serverades det oxå ett frukt & grönsaksfat bestående av :
1 honungsmelon
2 burkar cocktailtomater
3 röda paprikor, skurna i stavar
2 gurkor skurna i stavar
1 stor klase vindruvor
2 skivade färska ananasar


Kycklingvingarna som förbereddes redan på tisdagen o sedan förvarats kallt, värmdes upp innan servering i ugn på 175 grader 10-15 min.

Allt kött som skurits tunt dagen innan las på fat.

Passade på att dra nytta av vad naturen hade att erbjuda till dekoration och vad hör inte skolavslutningen bättre till än syren, fick bli de 2 lila varianterna som både hamna i vaser på borden o lite här o var i lokalen men även strödes över serveringsbordet o de tomma utrymmena!

Än är det inte slut på kalaset, tårtorna återstår, men jag börjar få skrivkramp så dem väntar vi lite med!

No comments:

Post a Comment