Ojojojojoj!
Vilken fredag det blev och vilken helg!
Hann klart med mat och allt annat och trots att där droppade in 6 personer som inte alls var medräknade så räckte allt och blev över!
Verkade vara väldigt uppskattat oxå om nu alla var ärliga!
Eftersom det blev en heldel över så var det ju bara att bära hem en hel del mat igen och börja planera för att leva på rester ett tag framöver!
Redan när vi kom hem framåt midnatt blev det lite snittar m lite av rörorna som var över och lite tjälknöl m remouladsås!
Lördagen blev så enkel så, bara duka fram alla byttor och fat och familjen fick avnjuta bufféen en gång till!
Söndagen beställde töserna Past och kassler var det gott om så det fick bli:
PASTA MED KASSLERSÅS 5 port
4 hg strimlad Kassler
1/2 strimlad purjolök
1 röd paprika, även den strimlad
1/2 hackad gul lök
1 hg riven ost
5 dl mjölk
2-3 msk mjöl
Fräs grönsakerna samt kasslern, strö över mjölet och rör i mjölken, krydda efter egen smak och tycke samt till sist i med osten, värm upp!
Koka under tiden Pastan
3 l vatten
1 uns salt
ca 500 g pasta
Serverad med gårdagens överblivna grönsallad.
Nu råkade jag överdriva Pastasåsen en aning när jag gjorde den igår men spelar ingen roll, idag kommer den användas till middagen!
GRATÄNG MED FLÄSKFILÈ
Skalad & skivad potatis beroende på hur många som ska äta
Gul lök
Purjolök
Paprik
margarin
Fläskfilé - i mitt fall det som finns kvar av den marinerade filén från buffén, men annars vanligt helstekt filé som man skär i tunna skivor.
En lite tjockare vitsås, gärna med en skvätt grädde!
Riven ost
Varva potatis, grönsaker & filé i en form, krydda efter behag & klicka över lite margarin, gärna lite av den rivna osten mellan varven.
Slå såsen över och slutligen riven ost!
Själv kryddar jag inte min något nämnvärt eftersom filéen är väldigt smakrik och jag slog resterna från Pastasåsen över så det kom med lite sälta från kasslern!
Gratinera i ugnen som vanlig gratäng
Servera med sallad!
I tisdags förberedde jag ju allt kött inför kalaset och hade valt kött med omsorg just för att det skulle kunna förberedas & ändå hålla sig fräscht och gott i några dagar, så det sista jag gjorde innan sängdags var ju att ställa Tjälknulen i ugnen....den ska ju ändå stå där sina 10-12 timmar
TJÄLKNUL lagom till buffé för 40 pers om man har mer kött
3,3 kg Nötstek
Jag gnider dock in den med lite salt o peppar innan jag stoppar den i ugnen
75 grader och låt den med fördel stå inne över natten.
60-75 grader i innertemp på köttet beroende på vilken färg man vill servera köttet i, 10-12 timmar!
Kryddade lagen
2 l vatten
2 dl salt, jag brukar minska lite på saltet för jag e ingen saltmänniska
2 tsk socker, jag föredrar brunsocker av något slag
1 tsk krossad svart peppar
2-3 smulade lagerblad
30 krossade enbär
så ser den vanliga lagen ut, men jag ska ju aldrig vara som alla andra så i min tillkommer dessutom:
1 vitlöksklyfta, hackad i bitar
1 tsk timjan
1 tsk valfri torkad ört
1 tsk paprikapulver
Koka ihop lagen i några minuter.
Lägg köttet i en rymlig påse och häll över lagen, allt medans det fortf är varmt!
När det svalnat en aning så förslut påsen ordentlig och låt det stå minst 5-6 timmar, jag brukar ha min stående 24-36 timmar!
Köttet ska sedan skäras i tunna skivor!
Gör man den inte för att ha till en buffé så passar potatisgratäng väldigt bra till!
Nej nu ska jag lägga in bilderna från både min buffé men även studenten och börja leta fram mina recept ur bakhuvudet...det var inte så mycket som gjordes efter recept nämligen utan som vanligt - Man tager vad man haver!
No comments:
Post a Comment