Hamburgerdressing
Mer o mer människor i min bekantskapskrets har börjat testa på Linas Matkasse, vissa riktigt nöjda, andra lite mindre, fick i alla fall detta enkla recept på dressing just därifrån, riktigt fräsh är den och lite sting i!
HAMBURGERDRESSING 4-5 port
3 msk finhackad gul lök
1/3 slanggurka som finhackas även den
1 msk mild senap
1 msk ketchup
1 krm salt
1/2 tsk sambal olek
1 dl creme fraiche
Blanda samman allt och låt stå och dra en liten stund innan servering!
En gammal bekants mor använde sig av nästan samma när hon gjorde salladsdressingar när vi var yngre, skulle hon bara ha lite dressing att toppa den nyplockade Plocksalladen med så blandade hon:
2 msk ketchup
1 msk senap
1-2 msk mjölk
Skulle hon ha dressing till lite mer matig sallad så åkte det bara i lite bostongurka & lite curry i dressingen!
För en tid sedan hade vi friterade räkor med ris, vi är lite oense om vad man ska ha för sås till det men vad gör det när man snabbt o enkelt kan slänga ihop så båda parter är nöjda.
Sötsur sås samt currysås
När man gör frityrsmeten har jag alltid fått för mig att den blir bäst med kolsyrat vatten eller öl, precis som våfflorna blir frasigare med Ramlösa ;)
FRITYRSMET 0,5 kg räkor, filé eller vad man vill fritera
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl kolsyrat vatten
- 1 äggvita
- Vispa äggvitan till hårt skum och blanda övriga ingredienser i en annan bunke, vänd ner äggvitan o lite cayennepeppar, rör ihop försiktigt.
Vänd ner räkorna i smeten o fritera i 180 graders olja.
Vill man ha lite tjockare frityrsmet runt så låter man dom bara svalna och doppar dom sedan en gång till i smeten och friterar lite till!
CURRYSÅS
1/4 finhackad gul lök & lite finhackat sött äpple som man fräser i olja, tillsätt 1 msk Curry mot slutet.
Pudra över lite mjöl & späd med lite gräddmjölk till önskad konsistens.
Smaka av m lite salt & ev mer curry.
Smaka av m lite salt & ev mer curry.
Såsen kan serveras både varm o kall!
SÖTSURSÅS
motsvarande 2 ananasringar som finhackas, likaså 1/4 gul lök, lite morot & paprika, allt finhackat eller i tunna fina stavar.
Fräs i olja & tillsätt sedan någon msk vinäger, 1-2 msk ketchup, 1 dl socker & några msk vatten.
Red av m brun Majzena alt potatismjöl & lite lite kinesisk soya.
Smaka av och beroende på om du vill ha den lite surare eller lite sötare så tillsätter man mer vinäger eller socker.
Gillar man de lite sura så kan man istället för vatten använda sig av ananasspadet!
Nej nu börjar jag bli hungrig...kanske dags att ta tag i dagens middag: UNGSTEKT FALUKORV M POT.MOS
No comments:
Post a Comment