Monday, October 3, 2011

ÄRTOR M FLÄSK

Ärtsoppa är ju torsdagsmat, men eftersom jag är den ända i familjen som äter denna "delikatess" så får man ju passa på när den andre ska äta på annat håll!
Inte springer jag o köper de där färdig kokta ärtorna heller, nej jag vill ha hemmalagat som jag smaksätter som jag vill, dessutom blir det ju till ett par middagar & soppa är ju smidigt att ta upp ur frysen och värma till!

När barnen var små älskade de ärtsoppa men det fick inte vara med fläsk i utan de ville ha prinskorv istället, antingen skivade jag dom eller fick de snällt koka med på slutet som de var!

Eftersom det bara är jag som äter så nöjer jag mig att göra på de lilla paketet m ärtor, 6 port står de men för min del lyckas jag aldrig att få det att räcka till mer än max 4.

ÄRTSOPPA 6 port
Börja med att blötlägga 500 g gula ärtor i rikligt m vatten ca 12 tim.
Slå av vattnet och koka sedan upp ärtorna med ca 1,5 l vatten & 1 tsk salt.
Skumma av soppan och plocka ev bort skal som flytit till ytan!
Tillsätt 1 hel skalad gul lök (brukar dela den på 4) & 1 grönsaksbuljongtärning.
Ibland låter jag en skalad morot delad i stora bitar koka med, men ta upp den mot slutet tillsammans m löken!
Låt koka 1,5 tim ca, tiden varierar men det känner man på ärtorna!
Smaka av med Timjan och ev lite mer salt, tillsätt fläsk.
Servera m senap och en go ostamacka!

Smaklig spis i höstrusket!

No comments:

Post a Comment