Wednesday, February 2, 2011

FILÉ SAMBAL OLEK

Ibland får man ångra sig att man är så kvick att svara saker o ting!
Satt på ett styrelsemöte i fotbollen i slutet av november när den "årliga middagen för de idéellt arbetande inom klubben", dvs styrelsen, klubbtidningens "redaktion", syföreningen & tränare samt ledare, kvick som så ofta slängde man då ur sig att det är väl ingen fara med det, finns mycket smidigt och gott, de fixar vi lätt!

Jo jo fixar vi lätt, skulle kanske redan då sagt jag istället!
Som så ofta skjuter man ju allting framför sig, hade ju all tid i världen med den middagen den skulle ju inte vara förräns 13 dagar efter vi kom hem fr semestern, men helt plötsligt var den där veckan där och en kväll spelarmöte m seniortruppen, en kväll styrelsemöte och en kväll med galamiddag på jobb, naturligtvis torsdagkvällen, vilket innebar att man var inte hemma förräns ca 02.30 på natten.
Dessutom en vecka när man på den enda helt lediga dagen fick va Roffavakt, ja inte mig emot, charmigare hund får man nästan leta efter och det slutade med att vi tilbringade 5 tim ute m bus, stoj o långpromenad, sen var ju både hund o jag slut den dagen.
Torsdag blev de ännu en hunddag men lite skillnad på hund, älskade Kenzo var helt plötsligt en jätte, vilket han nästan är i och för sig!
Vad vore livet utan dessa hundar, saknar mor o fars voffsingar ibland så de finns inte och är nog barnsligare med hundarna än med ungarna!

Men men middagen var de ju, när styrelsemötet gick av stapeln frågade kassören snällt hur mycket pengar vill du ha, försökte med några tusen men de gick inte hem så man fick ju bli seriös och säga som det var att 600 kr räcker väl och alla bara tittade på mig, men så är ju resten av styrelsen karlar!

När väl hund var återlämnad till hemmet på torsdagen så begav jag mig iväg för att snabbt inhandla allt jag behövde, hade hunnit skumma igenom lite recept men fastnade ändå för ett jag fick av en bekant i höstas!
Är man 17 pers och man själv ska kunna sitta med måste det vara smidigt och enkelt och det vill jag lova att det var!

YTTERFILÉ SAMBAL OLEK 4 pers
Ytterfilé, lagom stor bit för 4pers, putsa till den en aning
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 dl kinesisk soya
1 msk sambal olek
1 pressad vitlöksklyfta

Typen av grädde och Creme fraiche väljer man själv och gillar man stark mat kan man ha i lite mer sambal.
Blanda samman alla ingredienserna, lägg filén i en form och slå såsen över.
In i ugnen 175-200 grader i ca 1 timme.

Tag upp filén och låt den svalna en aning, skiva den sedan i lagom skivor (smaksak) och lägg tillbaka i formen och låt den sedan stå i ugnen till servering ca 15-20 min

Själv valde jag att servera det hela med ungsrostade rotfrukter och vanlig sallad.

Smidigaste av allt var att jag kunde göra filén klar fram till sista momentet, samt även rotfrukterna här hemma.
Sedan var det bara sätta in rotfrukterna på långpanna långt ner i ugnen & filéerna m såsen och folie över på gallret så fick det stå där på 120 grader de 45 min som jag själv var hemma och bytte om!

Till förrätt fick sällskapet nöja sig med en toast på grovbröd (kavring naturligtvis) & min Sillaröra och till kaffet serverades en Fransk chokladkaka m mörkt chokladöverdrag o dekorerad med grädde och mandariner.

Man kunde knappt hålla sig för skratt heller när man skulle redovisa kvitto och pengar till kassören, 594 kr, bra jobbat med en marginal på 6 kr!
Nu tillkom dock drickat till maten men det fick var och en stå för!

Att det var gott, ja de var det och fick en hel del samtal efteråt där man tacka för den goda middagen!

1 comment:

  1. Tilläggas kan ju oxå göras att det går lika bra med vanlig filé, kycklingfilé och benfri kotlett!
    Även de som gör den med vanliga fläskkotletter!

    ReplyDelete