Sunday, February 13, 2011

CHOKLADKOLAPAJ M MAJSGLASS TILL FÖDELSEDAGEN!

Som så oftast står man med mat o bak till alla födelsedagar och inte är den egna födelsedagen nått undantag!
Inte för att det är så mycket att fira men de hade varit skönt att en gång slippa de där vardagliga matlagandet på den egna dagen, men så e man ju smålänning fr början och blir då med ens för snål att bjuda ut resten, så det är bättre att låtsas som inget och kocka på i vanlig ordning!

2 dagar innan hittade jag i alla fall den här underbara pajen i en gammal Allt om mat och det bara skrek "måste göras" om receptet!
Gissa om den var god?!

CHOKLADKOLAPAJ ca 12 bitar

3 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 dl strösocker
1 äggula

Blanda samman ingredienserna i en matberedare, spara ägget till sist.
Ta fram en form m löstagbara kanter, klipp av bakplåtspapper till en rundel, storlek m botten på formen och lägg denna i botten!
Tryck ut pajdegen i formen, en bra bit upp på kanterna.
Ställ i frysen 10 min för att vila!
Grädda skalet i 200 grader i 10-15 min.

3 dl grädde
3 dl ljus sirap
3 dl socker
1/2 dl kakao

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull, låt det koka till 120 grader, ca 25-30 min.
Vispa ner kakaon i kolasåsen och häll smeten i pajskalet.
Låt pajen stå kallt till den stelnat ca 2 timmar!

Servera pajen rumstempererad m glass!



I tidningen hade man gjort en Majsglass till pajen på vanliga majskorn, själv valde jag en lite enklare variant men stod det majsglass så skulle vi minsann ha majsglass oxå!

MAJSGLASS

1 gelatinblad som ska dra i kallt vatten ca 5 min
1 barnmatsburk majspuré
2 1/5 dl grädde
3 äggulor
1 dl strösocker
1/4 km salt

Koka grädde o majspuré ca 3 min
Blanda socker, äggulor och salt!
Lös gelatinet i majs-grädden och slå den sedan över äggblandningen.
Låt den svalna & stå kallt i kylskåp i 12 timmar!
Har du glassmaskin så frys den sedan i den annars så frys den i frysen, men ta ut och rör om lite då o då första timmarna!

Smaskigt värre och kombinationen helt suverän!

No comments:

Post a Comment