Sunday, February 13, 2011

CHOKLADFONDANT TILL ALLA HJÄRTANS DAG M DAJMGLASS

Har en väninna som förser mig med vecko-& mattidningar med jämna mellanrum, bläddrar i regel snabbt igenom veckotidningarna, löser sudokona & ögnar igenom recepten!
Ibland fastnar man dock vid nått receept och så var det i höstas!
Skulle ha svärmor över på middag en kväll och vid sådana lägen e de perfekt att testa lite nya saker, lagom till denna middag fastnade ögonen på några sidor m chokladrecept & speciellt vid Chokladfondant, ingen aning om vad det var men de såg så enormt läckra ut, vilket de var!

Lagom till min födelsedag förra veckan kom jag att tänka på dom där läckra små puddingarna igen och handlade hem det som behövdes men jobb och att vi var bortbjudna på middag gjorde att jag sköt på dom och tyckte att de kunde passa tills imorgon och alla hjärtans dag istället!
Eftersom det nu är Roffadag imorgon igen så fick de bli lite "mise en place" idag istället, så nu står de små härligheterna i kylen och ska bara snabbt in i ugnen innan servering imorgon!

CHOKLADFONDANT 8 st

8 st lite större muffins/bullformar, helst aluminium
75 g rumsvarmt smör/margarin
0,5 dl strösocker
75 g mörk choklad
2 ägg
1 äggula
2 msk vetemjöl

Smält chokladen i vattenbad.
Smörj formarna m lite smör.
Rör smöret och sockret poröst och rör ner äggen ett o ett och slutligen äggulan, därefter den smälta chokladen och sist av allt mjölet.
Fördela smeten i formarna och så långt kan man förbereda 1 dag innan, förvara formarna i kylen tills de ska gräddas!

Grädda i 200 grader i ca 8 min precis innan servering!
Stjälp upp dom på serveringstallriken och servera m vispad grädde & lite frukt!
Själv tänker jag servera med hemlagad Dajmglass imorgon, gjorde den för vi skulle ha den i helgen men vi har inte hunnit med så nu åker den fram imorgon i stället!



DAJMGLASS

1 gelatinblad
12-15 Dajm av de i karamellstorlek
1 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl socker
1 msk vanilj

Lös gelatinet i kallt vatten ca 5 min.
Slå mjölk och grädde i en gryta och koka upp och låt sjuda i 3 min.
Blanda äggulorna, socker och vanilj.
Ta upp gelatinet och låt det smälta i mjöl/gräddblandningen, häll den sedan över äggblandningen, låt kallna o ställ sedan i kylskåp några timmar.
Hacka dajmen och rör ner i glassmeten och är man nu som jag så man inte har en glassmaskin, ställer man smeten i frysen men får ta fram och röra runt lite då o då de första 2-3 tim, därefter kan glassen stå till ca 20 min innan servering, då man tar ut den o låte den bli lite rumstempererad!

Dajmen kan man lätt och ledigt byta ut till vad man själv vill ha för smaksättning!

No comments:

Post a Comment