Monday, February 14, 2011

SMÖRDEGSINBAKAD FILÉ & RÄKCOCKTAIL TILL ALLA HJÄRTAN!

Roffa dag så det blev att planera in lite mat som gick att förbereda lite & som sen klarade sig i ugnen en stund med tanke på att man inte riktigt kan bestämma över en hund när den ska ut o göra sina behov!
Trots det så ska jag ju alltid krångla till det lite, det är ju trots allt Alla Hjärtans Dag!

Förmiddagen gick ju i vanlig ordning till att ut o busa i parken med de stora hundarna, men fi för sören va kallt de va idag, blev till att plocka fram Canada Goosen igen till eftermiddagens långpromenad!

Insåg att smördeg var ju inget vi hade hemma utan in o googla lite och hittade Per Morbergs recept, kan man ju inte misslyckas med om det är hans recept så det fick det minsann bli!

SMÖRDEG
4 dl vetemjöl
1,25 dl vatten
2 tsk ättikssprit
200 g margarin
Häll upp mjölet i en skål, blanda i ättikan o vattnet och slutligen 1/4 av margaringet, blanda väl och forma till en boll och plasta in den och låt den ligga & vila i kylen ett tag!
Tag ut degen och kavla ut den på mjölat bakbord, skiva resterande margarin och lägg på, vik ihop och kavla ut den med lite mjöl under o över till en ca 30 x 30 cm kaka.
Vik den 3 gånger på ena hållet och sedan 3 gånger på andra hållet, låt den vila svalt igen i ca 15 min, upprepa kavlingen o vikningen samt vilan ytterligare 2-3 gånger

FYLLD YTTERFIÉ 4 pers
1 st ansad File
1 pkt bacon
1 pkt creme bonjour, valfri smak
1/2 finhackad lök
1/3 finhackad paprika
4-5 hackade färska champinjoner
Peppar o salt

Skär filé så du får en stor rektagulär köttbit, bred 1/2 burken med bonjour över hela köttbiten och lägg 2 baconskivor som du delat i lite mindre bitar utmed ena kanten, rulla ihop som en rulltårta och så att baconen kommer innerst!
Kavla ut Smördegen till lagom tjocklek och lagom stor bit för att täcka hela filén, bred resten av bonjouren på hela smördegsbiten utan i yttersta 1,5 cm runt om!
Fördela de hackade grönsakerna o champinjonerna över mittpartiet på smördegen.
Krydda lite över detta m peppar o paprika!
Linda in filén i resten av baconet och lägg den sedan på smördegen!
Vik ihop till ett paket, pensla lite ägg först på de yttersta 1,5 cm så de fäster bättre!
Pensla hela paketet m ägg och lägg i en form!

Om du vill förbereda så vänta m penslingen tills det är dags för ugnen!

175 grader på ugnen och ca 50 min!

Klyftpotatis gjorda med lök i ugnen serverades till samt en svartpepparsås och sallad


SVARTPEPPARSÅS

2 msk olja som hettas upp i en gryta
1-2 msk nykrossat svartpeppar som fräses i oljan
1 msk mjöl som rörs ner i pepparfräset
1 dl vispgrädde
1 köttbuljongstärning
1 grönsaksbuljongtärning
Späd sedan m mjölk till lagom konsistens!

En gammal klassiker som vi är rätt glada för och som vi brukar göra lite då och då är vanlig hederlig Räkcocktail och så blev det även idag.
Lite isbergsallad, gurka, tomat & färska skivade chapinjoner varvade m lite räkor i dessertglasen, ringla över den goda RhodeIslandsåsen för att toppas med en hög räkor o dekorerade m gurka o tomat, mums!

RHODE ISLANDSÅS lagom till 4 cocktails
3 msk majonäs
3 msk naturell yoghurt
3 msk tomatpuré
1 kapsyl congac
salt peppar

Mäta o goa slappar vi nu lite på soffan för att senare inta desserten, ska ut o starta upp ugnen nu i alla fall!
Tom Roffa ligger utslagen, men de e ju inget ovanligt!


Fortsatt trevlig Alla Hjärtans dag!

No comments:

Post a Comment