Tuesday, August 24, 2010

YOGHURT-CHEESECAKE & LAXTÅRTA

Man kan ta Smålänningen från Småland men aldrig Småland ur Smålänningen eller vad är det de säger??
Lite sant är det nog i vilket fall som helst, i mitt fall gäller det nog mest mat, inget ska förfaras!

Så sagt & gjort, igår hittade jag 1 liter vaniljyoghurt som gick ut i datum häromdagen i kylskåpet & e stund senare var jag i fullfart med min kaka som blev riktigt god!

YOGHURTCHEESECAKE

6 krossade Digestivekex i botten på en form m löstagbara kanter

1 l avrunnen Vaniljyoghurt (de går säkert bra m vilken annan yoghurt som helst)

3 ägg-gulor som vispas m
2 dl strösocker

200 g Philadelphiaost som mosas och blandas m
2 tsk vaniljsocker

Blanda i äggröran i ostmassan och rör ner yoghurten.

3 äggvitor som vispas till hårt skum & vänds ner med de övriga ingredienserna, blanda och häll allt i formen.

Ställ i frysen några timmar & ta upp 20 min innan servering!
Garnera m lite färsk frukt eller vad du har att tillgå, lite gele över om du vill att frukten ska hålla sig fräsh ett tag.
Gelén går du enkelt m
1 dl gelésocker &
1 dl vatten som man kokar ihop under omrörning o låter svalna av innan man försiktigt häller det över kakan, ställ gärna kakan i frysen igen 10 min.

 


Lite på samma vis kom Laxtårtan till, hade en del Kavring över efter studenten & kom att tänka på mammas goda Sillatårta, men hade ingen sill hemma, däremot gravad lax!

LAXTÅRTA

Klä form m löstagbara kanter m plastfolie

300 g kavring
100 g smält margarin

Mixa kavringen till fina smulor & tillsätt margarinet, platta ut degen jämt i botten av formen

2 dl Creme Fraiche
200 g Philadelphiaost (får även bra m den m örter)
1/2 finhackad  rödlök
1 pkt fryst dill
250 g Gravad lax, finhackad
salt o peppar efter eget smak & tycke

Blanda samman alla ingredienser

3 gelatinblad som blötlagts & sedan sakta smälts rörs till sist ner i blandningen.
Slå allt över kavringsbotten.
Ställ svalt & låt stelna, helst över natten.
Garnera m lite lax, citron & dill innan servering



TIPS
SILLATÅRTA : Byt ut laxen mot 6 hela matjesfiléer & dillen mot 1 knippe finklippt gräslök, gärna en burk löjrom
SKALDJURSTÅRTA: Byt ut Creme Fraichen mot 1 pkt Kräftost motsvarande mängd, laxen byts mot 1 dl skalade hackade räkor & 8 strimlade Crabsticks

Det finns säkert mycket annat smarrigt man kan hitta på som fyllning bara fantasin sätter gränserna!

Nu bär det av ut i köket, ska göra lite Råkostsallader, men de tar vi en annan gång!
 

No comments:

Post a Comment