Sunday, August 29, 2010

MARINERAD FETA, LINGONSYLT & KÅLPUDDING EN REGNIG SÖNDAG

Planerna var att ha en slappe söndag & sova ut men allt sprack direkt i morse när man inte kunde sova läng, dessutom ett ganska ostadigt väder på utsidan men ena stunden sol & nästa stund regn!

Lika bra att ta en runda i köket!

Ska på inflyttningsfest hos en god vän snart & vad ger man till någon som precis startat om efter skillsmässa och dessutom köper det hon vill ha, en liten delikatesskorg kanske & med hemgjorda saker dessutom, vet att det är inte sånt hon lägger tid på men uppskattar, dessutom är hon en älskare av fetaost så varför inte börja med nått sådant!

MARINERAD FETAOST M SVAMP, VITLÖK MM

5 väl rengjorda burkar om vardera ca 3 dl

1 burk cocktailtomater
400 g hel fetaost, skär i tärningar
1 röd parika, rensad o delad i fina bitar
1 gul paprika, rensad o delad i fina bitar
25-30 mindre vitlöksklyftor alt 15 stora som klyvs
1/2 burk gröna oliver
1/2 burk svarta oliver, i båda fallen kärnfria
15-20 små färska champinjoner
20-25 riktigt små färska kantareller
1-2 kruka färsk Basilika (beroende på smak o tycke)
1-1,5 l olivolja

Varva allt i burkarna & häll slutligen på olivoljan så den täcker, på med locken direkt & låt sedan stå minst 1 dygn men helst av allt gå 1-2 v innan det används antingen i sallad eller som tilltugg främst till grillat!

Sen ska man ju som vanligt inte låta något gå till spillo och en liten improvisation stod på sin plats:


TIMJANMARINERADE OLIVER

1 burk, väl rengjord o något större än den som man hade oliverna i
1/2 burk svarta kärnfria oliver
1/2 burk gröna kärnfria oliver
5 mindre färska champinjoner som delas på mitten
2 vitlöksklyftor som delas på mitten
Färsk timjan
Olivolja

Varva allt i bruken o fyll upp med olivoljan, låt stå 1-2 veckor

Att koka några liter lingonsylt varje år är bara ett måste, dessvärre har inte tiden funnits till i år att åka upp till de gamla hemskogarna och plocka lingonen själv som vi annars brukar, så det fick bli att ge sig iväg ut och inhandla lite svenska lingon fr Dalarna, säkert inget fel på dom heller!

LINGONSYLT

1-2 sött rött äpple, skalat & urkärnat, delat i småbitar
2  dl vatten
2 l lingon
ca 8 dl strösocker

Häll vatten o äppelbitarna i en stor gryta & koka upp och låt puttra till äpplena är mjuka o kan mosas lätt.
Tillsätt lingonen o låt koka ca 15 min, avlägsna ev skumm som kan ha bildats
Rör sedan ner sockret & låt sylten puttra en liten stund.
Smaka av o tillsätt ev lite mer socker
Hälls på rengjorda burkar o förvara svalt!

Till vad smakar lingon riktigt bra om inte till Kålpudding, yummie!
Dessvärre är jag den ende i familjen att tycka så, därför blir det att göra lite större omgångar av kålpudding och frysa in och sedan ta fram efter hand.


KÅLPUDDING lagom sats till formar på totalt 3,6 liter ( 8 st 4,5 dl aluminium formar)

1 st vitkålshuvud på ca 2 kg
2,5 dl ris som kokas o får svalna av
7 hg fläskfärs
3 ägg
3 dl mjölk ca
vitpeppar
salt
soja
brun sirap
margarin

Blanda färs, ägg, mjölk & ris m peppar o salt, smeten ska vara väldigt lös.

Dela kålen i önskade bitar, själv vill ja ha den i små bitar.
Bryn kålen i stekpanna m margarin & slå på soja & ringla över lite sirap i önskad mängd
Fördela ut lite mer än hälften av kålen i formarna, sedan färsen över & slutligen den sista kålen över alltsammans, vissa vill hellre blanda allt!
Klicka över lite margarin över o ringla över lite sirap & grädda sedan i ugnen på 200 grader tills puddingarna fått fin färg.

Fryser man in kålpuddingen som jag gör & sedan ska tina dom så brukar jag när jag ska värma dom klicka lite mer margarin över så jag får en smarrig skysås till!


Just nu luktar det gudomligt från köket & ugnen där kålpuddingen står men det blir ingen pudding idag, bara lite provsmak, idag väntar till TexMex mat som jag snart ska börja med!

Sätta en surdeg oxå så det blir lite bak imorgon eller på tisdag, tänkte passa på o nyttja den nykokta lingonsylten till Lingonbröd oxå!

Köket kallar igen så inte puddingarna blir brända!

No comments:

Post a Comment