Tuesday, August 31, 2010

HÄSLOBRÖD & LÖVBIFF MED RÅSTEKTA POTATIS & CHAMPINJONER PÅ MENYN IDAG!

Gör nog allt för att slippa ifrån det där tradiga med att städa just nu, hade planer på att röjja ur garderoberna och rensa lite och ta en ordentlig storstädning här hemma men det lockar inte alls utan köket hägrar mer!

Satte en liten brödbas igår kväll & bakade nått som blev suveränt gott i mitt tycke idag!

HÄLSOBRÖD 2 limpor

dag1
1 1/2 dl Rågkross
1 dl havregryn
1 dl linfrö
1 dl torkade tranbär (hittar man i de affärer där man kan blanda sin egna müsli bla)
2 dl kokhett vatten
Blanda de torra ingredienserna & slå det varma vattnet över.
Låt stå i rumstemperatur till dagen efter

dag2
5 dl filmjölk  37 grader ca
1 dl lingonsylt som blandas i filen innan den värms
50 g jäst
1/2 msk salt
0,5 dl ljus sirap
6 dl Rågmjöl obs nu att det står mjöl inte sikt
 8-9 dl vetemjöl special, special är det enda vetemjölet som duger att baka med :)
1 dl solroskärnor

Smula jästen i en bunke och slå över lite av filblandningen och rör tills jästen löst sig.
Slå resten av filblandningen över "gröten" sedan dagen innan o rör runt.
Blanda gröten med jästblandningen och tillsätt rågmjölet, salt, sirap & solroskärnorna och blanda.
Fram med degkrokarna eller hushållsassistenten anars blir det att knåda flitigt.
Sikta över vetemjölet, börja med hälften och arbeta in det o fortsätt sedan tills du har arbetat fram en smidig deg.
Med smidig deg menar jag när det börjar släppa antingen från bunkens kant eller ifrån bakbordet.

Låt jäsa under duk i ca 1 tim

Olja 2 brödformar vardera 1,5 liter.

Dela degen i 2 delar & forma till limpor som du lägger i formen, själv brukar jag först skära av en liten kant fr vardera limpa som jag formar till 2 bullar som jag gräddar innan limporna knappt 10 min, så jag kan avnjuta det nybakade m en kopp kaffe medans brödet blir klart.

Låt det jäsa ytterligare 30 min under duk.

Pensla med vatten och strö över lite havregryn, solroskärnor, linfrö, sesam eller vad du har att tillgå!

Grädda i 200 grader längst ner i ca 40 min.
Låt det svalna av lite & stjälp upp brödet o låt svallna helt på galler under duk


Middagsplaner för dagen hade jag inga utan fick gå efter önskemål från övriga familjen, Lövbiff, då ska det inte vara några goa rullader eller liknande utan bara vanlig hederlig stekt Lövbiff, något som jag själv tycker är väldigt tradigt men ibland får man offra sig och göra det bästa av situationen.

LÖVBIFF MED RÅSTEKTA POTATIS & CHAMPINJONSÅS

Lövbiff lagom mängd till de antal personer som ska äta
Salt, peppar

Stek lövbiffen på ganska hög värme o vänd inte för mycket, salta o peppra efter egen smak

3-4 tvättade potatisar/person lite beroende på storleken
salt,peppar & paprikapulver
margarin

Hetta upp stekpannan m margarinet och stek sedan potatisen tills den är mjuk.
Smaka av med kryddorna

5 stora champinjoner/pers
lite finhackad lök
salt & vitpeppar
Soja
Grädde
margarin

Dela svampen & skiva den, fräs den i margarinet tillsammans med löken, smaka av m kryddor, slå lite soja över och rör runt.
Tillsätt slutnligen grädden till lagom koncistens.

Servera gärna en vanlig sallad till!


Imorgon vankas det Pizza, har lite tacofärs över sedan helgens lilla TexMexkväll & lite kycklingbitar i frysen som blev över efter kycklingen förra veckan, så det ska nog bli bra ihop med lite annat!
Nu blir det nog en runda in i cybervärlden och kolla lite reseforum och se om man kan hitta nått nytt Thailandsprojekt, vem vet kanske lite resebloggande oxå!

Ha de go vänner!

No comments:

Post a Comment