Visst är hemmagjorda burgare godare än köpeburgare och ännu godare blir det med ett nybakat bröd till!
Vi har en kvarterskrog som anammat detta och åtminstone gör sina egna burgare & de är kanongoda, allt som oftast gör vi egna burgare hemma oxå men inte lika ofta att jag bakar bröden men idag hände de.
Gott blev det oxå!
Idag valde jag att göra lite nyttigare bröd, man får ju försöka få i övriga familjen lite hälsosammare varianter ibland annars vill de ju bara ha vitt bröd!
Lite dinkelmjöl fick det bli idag men man kan lika gärna använda sig av Grahamsmjöl!
HAMBURGERBRÖD 16 st
50 g jäst
5 dl fil
0,5 dl olja
1 tsk salt
2 tsk vit sirap alt strösocker
4 dl Dinkelmjöl
8 dl Vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke & värm filen till fingervarmt (37 grader)
Slå över lite av filen på jästen o rör tills den löst sig, tillsätt resten av vätskan samt oljan.
Tillsätt sirap, salt o dinkelmjölet och rör runt.
Använd sedan helst elvisp med vispkrokar alternativ en hushållsassistent.
Tillsätt vetemjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper i kanterna, ca 5 min.
Strö lite mjöl över och låt degen jäsa i 40 min under bakduk.
Tag upp degen o arbeta ut den till en lång rulle och dela den i 16 bitar.
Kavla eller platta ut varje del till ca 10 cm i diameter och lägg på plåt.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med ägg alternativt vatten & strö över lite riven ost o sesamfrö!
Grädda i 225 grader i ca 10 min
Låt svalna under bakduk!
Redan här börjar det dofta gott i köket och bättre kommer det att bli, dags för burgarna!
HAMBURGARE 3 st a ca 190 g alternativt 4 st a ca 145 g
550 g blandfärs alt nötfärs
1/2 riven gul lök
salt o peppar efter eget tycke o smak
2 tsk worcestershirsås
Blanda samman allt o låt köttfärssmeten vila en stund i kylen
Blöt en skärbräda & fukta händerna m vatten och forma det antal burgare du vill ha!
Stek på medelvärme i olja eller grilla på grillen.
Krydda m lite grillkrydda!
Sen kommer ju det roliga att lägga ihop dessa burgare, idag fick det bli med lite vanlig hamburgerdressing, sallad, tomat, lök, cheddarost, bacon, ketchup samt en liten klick av den nygjorda tomatchutneyn!
Serverades med lite Pommes till, men det blev lite för det var en burgare som mättade gott & väl!
No comments:
Post a Comment