Till helgen som var tog dottern studenten och firade gladeligen först m fars släkt på fredagen och sedan med min på lördagen, då vi även firade guddottern.
Snäll som mor e så hade hon dagen till ära gjort ostkaka, min absoluta favorit bland favoriter.
Antar att receptet är ett sånt som gått i generationer för det var nog aldrig ett kalas utan ostkaka när man var yngre!
Att den sen är gjord på mjölken direkt från ladugården gör den ju inte sämre.
OSTKAKA 8-10 port
5 dl mjölk minst 3 %
1 dl vetemjöl
2 msk ostlöpe
1 dl skållad mald mandel
4 ägg
4 dl vispgrädde
Ca 1 dl socker
Vispa mjölet i lite av mjölken till en slät redning.
Ljumma resten av mjölken till 37 grader varken mer el mindre, rör ner redningen o löpen.
Låt stå tills den stelnat ti en massa.
Skär sönder massan o lägg i en silduk o låt vasslan rinna av.
Vispa ägg, socker o grädde, rör ner den söndersmulade ostmassan o mandeln.
Häll blandningen i en smord 2,5 l form.
Grädda i 175 grader i ca 1 tim
Serveras ljummen m grädde o sylt
No comments:
Post a Comment