Thursday, June 21, 2012

JORDGUBBSTIDER

Alla andra år har midsommarproblemet varit jordgubbarna, men så icke i år!
2-3 l är med hem var dag nu sedan i helgen och gott är det.
Häromdagen åkte 2 l i frysen så man kan avnjuta några Frozen Daiquiri i sommar, sen blev de sylt till gårdagens pannkakor!
Igår gallrades rabarberna ännu en gång så då blev det en laddning med Rabarber/jordgubbsmarmelad, perfekta värdinnegåvan till midsommar!

Pizza till sen middag o frysen hanns med oxå och även en omg Skrädkakor m havre, gott m nya marmeladen o ost.

RABARBER/JORDGUBBSMARMELAD
Lika delar spröda rabarber i bit och jordgubbar.
Lite vatten o 1 dl socker.
Rivet skal fr 1/2 lime o pressa m juicen.
Blanda allt i en kastrull o koka upp, sänk temp o låt allt smälta ihop.
Tillsätt socker efter eget smak o tycke.
Ska puttra ca 30 min
Häll på rengjorda burkar.

SKRÄDKAKOR M HAVRE
50 g smält margarin som blandas m
5 dl mjölk i värms till 37 grader.
1 pkt jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
1/2 msk vardera av anis o fänkål
Blanda väl så jäst löser sig!
3 dl havregryn rörs i och därefter
Ca 10 dl rågsikt

Arbeta degen i 5 min o jäs i 30 min.
Knåda lätt på mjölat bakbord och dela i 4 delar.
Kavla ur till kakor ca 17 cm i diameter
Lägg dom på smorda plåtar o nagga m en gaffel.
Jäs 30 min o bakas sedan ca 12 min i 225 grader.
Låt svalna under duk.

Paus i kolonin just nu o mer bak på gång.



No comments:

Post a Comment