Häromveckan kom sambon hem m en anka på 3 kg o med orden "tänkte vi kunde bjuda mor på middag i påsk".
Hm vaddå vi, jo han handlade ju den men vem gör middagen, moi o jag som knappt en tillagat kalkon.
Lite rådfrågningar till höger o vänster och nu e den gjord i alla fall.
HELSTEKT ANKA I UGN
Tag ut inkråmet men släng inte.
Gnid 1/2 citron in o utvändigt.
Salt o vitpeppar
Häll 3 dl buljong på pannan eller i formen.
Späcka fågeln m
200 g katrinplommon
1 gul lök i bit
4 äpplen i klyftor
Sy ihop o knyt ihop låren, lägg den i buljongen.
Dra aluminiumfolie över.
Om tempen tvistar de lärde, mellan 72 o 82 grader så jag satsa på 77.
Sätt in fågel på 170 grader o när tempen visar 70, tagen vid lårbenshalsen, tag av foliet o öka till 220 grader tills den e klar.
Ös fågeln m jämna mellanrum.
Tag ut den o låt den vila innan den delas lite snyggt.
Koka en fond på den silade stekskyn, ca 0,5 l vatten, inkråmet, fyllningen, 1 äpple, 1 lök, lagerblad.
Koka ner fonden till ca 2 dl.
Sila fonden o red den en aning, slå på 5 dl gräddmjölk o smaka av och vips har man en kanonsås.
Servera m kokt potatis, rödkål, smörstekta äppelklyftor, äppelmos.
Ett gott vin kommer naturligtvis stå på bordet oxå.
Jaja de blir nog en bra middag även om,det inte blir svärmor som äter utan goda vänner.
No comments:
Post a Comment