Vet inte varför men fick "den blomstertid nu kommer på hjärnan", kanske för att dottern just ringde o berättade om sina betyg...mycket duktigt kämpat av henne vill jag lova!
År efter år är planerna Flädersaft men när jag väl kommer till skott så har de blommat över så jag väntar snällt tills bären kommer istället men nej, de e inte alls detsamma!
Så i år har jag varit ute i tid istället och ihop om att hinna göra en omg till innan det blommat över.
FLÄDERSAFT ca 3 l och lite hållbarare
40 sköljda blomklasar m Fläder
3 väl sköljda o tunt skivade citroner
50 g citronsyra
2 kg socker
2 liter vatten
Blanda fläder, citron & citronsyra i en hink eller större bunke.
Koka upp vattnet o lös sockret i vattnet.
Slå det heta vattnet över och låt stå i 5 dagar
Sila saften och rör ut 2 krm natriumbensoat i lite av saften och blanda det sen i resten av saften.
Häll på väl rengjorda flaskor eller frys in de i lagom stora förpackningar.
Flädersaft har ju precis som Rabarbersaft väldigt kort hållbarhet!
När jag ändå var igång med flädern i slutet på förra veckan så tyckte jag det var läge för lite försöksverksamhet & varför inte en flädersnaps till midsommar??
FLÄDERSNAPS ca 40 cl
1 kvarter rentat brännvin
8-10 sköljda fläderblomsklasar
1 sköljd citron i tunna klyftor
2 msk socker
Blanda allt i en stor glasburk
I 5 dagar har jag sedan matat min lilla snaps m ca 1 tsk socker om dagen & skakat på burken.
Sila av snapsen, häll den på en flaska som klarar frysen.
Kyl den väl innan servering!
Så nu kan de bli midsommar när de vill, sillen ligger o gottar sig i kylen, snapsen är klar och på torsdag kommer nypärerna så sen överlever vi!
No comments:
Post a Comment