Många trånar efter Rabarberpaj nu på försommaren, men icke jag inte, men jag ärligt erkänna att jag glömt hur gått de är med en nyplockad spröd rabarb.
Eftersom jag nu blev m rabarber i o m kolonin så måste de ju nyttjas oxå, så m 2 kg nyskördade rabarber gick jag lös i köket idag.
RABARB/VANILJMARMELAD
500 g rabarber, skölj o skär i småbitar
1 vaniljstång
300 g socker
1 dl farin
Smält rabarberna på svag värme i 15 min ihop med vaniljstången.
Tillsätt sockret o koka häftigt under några min under omrörning.
Tag upp vaniljstången, dela o skrapa ur fröna o rör i dom i vaniljen.
Häll upp på burkar o på m locken i låt svalna
RABARB/LIMEMARMELAD M STÄNK AV MINT
500 g rabarber i bit
2 limefrukter, pressa ur saften o riv de gröna på skalet på en av frukterna.
Några kvistar mynta.
3 dl socker
1-1,5 dl farin
Smält rabarberna m limejuicen som ovan o tillsätt socker på samma vis.
Slå sist i myntan som hackats i smått o limeskalet.
Häll i burkar.
RABARBERCHUTNEY
1 kg rabarber i bit
2 stora gula lökar, små bitar
4 krossade vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter, skrapa ur kärnorna o hacka frukten i småbitar
1 dl russin
1 bit kanelstång
4 msk rödvinsvinäger
2 tsk salt
1 dl honung
1/2 dl farin
Blanda allt i en gryta o låt koka på svag värme i 20-30 min.
Chutney på rabarber är gott till grillat o framförallt när den som här fått en extra touch av chilin.
Några burkar är redan vikta till "värdinnapresent" nu i helgen, brukar va uppskattat, resten ska vi smaka av själva.
No comments:
Post a Comment