Monday, May 7, 2012

MATPIROGER PÅ JÄSDEG

Visst är det gott m en ljummen pirog o lite sallad till lunch el kvällsmat.
Just nu har vi så mycket runt om o det.gäller att ha middagen planerad.
Idag fick det dock bli ett litet pirogbak, smidig o ha o bara värma om inte annat.
Nästan alla recept man hittar är de spröda fina degarna m ättika, men jag har lyckat få fatt i ett kanonrecept m jäst.

PIROGDEG
5 dl varm mjölk
50 g smält smör
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker

1 vispat ägg till pensling.

Blanda degen o arbeta den i 5 min, jäs i 60 min.
Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock o ta m hjälp av ex glas ut en ca 10 cm i diameters rund kaka, lägg fyllning på ena halvan, vik över o tryck till kanten.
Jäs 20 min o pensla, grädda i 225 grader i ca 10 min.

Idag gjorde jag aningen större o fick då ut 10 st.

Fyllning ja, precis vad man känner för, jag tog:
2 stora hackade gula lökar
2 mindre rivna morötter
Kassler skuren i små tärningar
Lite röd paprika i små bitar
Några delade cocktailtomater
2 msk grädde
2 msk ketchup
Peppar, salt
0,5 dl riven ost
Bryn allt i stekpanna o puttra ihop en aning innan de går svalna

Sallad m fetaost till


No comments:

Post a Comment