Thursday, May 27, 2010

FÖRSVENSKAD MOUSSAKA & HIMMELSK ÄPPLEKAKA!

Nja det blev ju inte riktigt som man tänkt sig igår och någon återkomst efter middagen skedde aldrig, vädret för bra & en DMfotbollsmatch som gick till förlängning ooch sedan även straffar gjorde att någon tid för bloggande blev minsann inte över!

Moussakan blev i alla fall god & hela familjen åt med god aptit!
Slängde ihop en liten äpplekaka oxå när jag ändå var igång som var tänkt till kvällsfika, nu blev den nästan nattamat istället!

Om man som jag älskar grönsaker och mer än gärna vill ha det till maten men resterande är lite mer anti så hittar man sina små knep att få i dom lite av den varan i alla fall, så i gårdagens Moussaka åkte det ner en stor hög morötter, nått jag brukar ta till även i lasagne och köttfärssås!

Aubergine har ju en viss förmåga att mörkna när man skivat den, så att ha lite citron tillhands och droppa över skivorna är aldrig fel, man slipper de tradiga mörka skivorna.

FÖRSVENSKAD MOUSSAKA - för det var ju det som gällde idag!

500 g Aubergine: skivade & läggs på papp m salt över en stund så de vätskar av sig
4 stora potatisar
1 stor gul lök
600 g färs av valfri sort, men helst ska det ju vara lamm
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
Peppar & salt
Kanel
Olivolja

Hacka lök & bryn, i med färsen och låt allt brynas ordentligt.
Slå på de krossade tomaterna & tomatpurén.
Krydda efter behag men ta rikligt med kanel.
Bryn aubergineskivorna i olivoljan till gyllenbrun färg, skiva potatisen i tunna skivor!
Ett lager potatis i botten på en stor form, köttfärs, aubergine, köttfärs & fortsätt så.

30 g smör
3,5 msk mjöl
4 dl mjölk
150 g riven god ost
1 äggula
riven muskot

Smält smöret, rör ner mjölet och därefter mjölken, koka upp under omrörning.
Häll i osten & låt den smälta, vispa i äggulan och riv över lite muskot.
Slå såsen över moussakan.
Gratiner i 200 gr i ca 45 min.

Servera med en god sallad, gärna med lite fetaost i!



HIMMELSK ÅPPLEKAKA - enklare finns inte!

125 g smält smör
1 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1-2 äpplen, själv använder jag helst något sött, rött äpple
2 tsk vaniljsocker

Rör ihop ägg, socker och det smälta smöret och jag menar rör inte vispa.
Sikta ner mjölet i äggsmeten och rör runt
Smöra & bröa en form, 20cm i diameter & helst löstagbar kant.
Häll smeten i formen.
Klyfta och kärna ur äpplena och fördela dessa över smeten.
Sikta till sist vaniljsockret över hela kakan.
Grädda i 200 gr mitt i ugnen i ca 20 min, flytta sedan upp kakan en aning och grädda ytterligare 5 min.

Servera med vaniljsås!



Där var den lilla onsdagmiddagen, nu börjar det bli dags att förbereda dagens middag och ta hand om Herman.
Har ni inte hört talas om honom?
Första gången jag stötte på honom var för över 10 år sedan.
Herman är en surdegskaka, man får honom från någon vän och då är han inte mycket mer än 1 dl, sen ska han röras om i några dagar innan han ska matas med mjöl, socker & mjölk, sen ska han röras igen, matas ytterligare innan det är dags att dela honom med några vänner.
Dagern efter han delats ska han matas ordentligt med massa godsaker som nötter, choklad, äpple mm för att sedan gräddas och bli en god kaka

Så idag är det dags att mata min Herman för första gången, han luktar inte speciellt gott men jag vet att han blir god i sista ändan!

Medans jag tar tag i det får ni andra ha det bra!

No comments:

Post a Comment