Mitt intresser för matlagning började tdigt!
Redan som 4åring lagade jag min första middag - värmde en burk soppa - inga märkvärdigheter men ändå, den middagen var ju till pappsen och mig, mamma låg sjuk!
Tror nog knappast att det var just den där soppan som lade grunderna utan det står nog snarare min mor för till största del i alla fall!
När vi var små var hon hemmafru av den gamla stammen, där lagades storkok, saftades & syltades, variationen på mat var stor men där var fisk, korv, färs, soppa, helt kött osv varje vecka, desstuom var det aldrig någon idé att ens tänka tanken att man inte gillade något förrän man hade smakat och man åt upp det man tagit till sig.
Var det så att det någon gång stod något på bordet som man inte gillade, ja då fick man väl äta sås och potatis!
Kanske därför man idag äter det mesta, sen att man har lite idéer, tycker inte om stekt sill men älskar stekt panerad ättikssill, fråga mig inte varför!
När mor i dagarna tar förtidspension så gör hon det som kocka och storkökschef eller vad det så modernt heter idag, lillasyster valde att gå i hennes fotspår och utbildade sig till kock och arbetade som det i många år innan hon skola om sig till sjuksköterska (tanken var väl egentligen dietist) och förra året var äldste sonen klar med sin kockutbildning, själv nöjde jag mig med att "bara bli" kallskänka när jag fick chansen till en kurs för några år sedan och via jobbet har det blivit en och annan smörgås, smörgåstårta, exotisk buffé mm de senaste åren!
Lägger man sen till detta att man har en far, bror & svåger som alla är jägare så man har haft bra tillgång till vilt, sen att man snappat upp både det ena och det andra på resor, folk från andra länder att tillfråga, ja du blir utbudet i köket rätt brett!
Nått som däremot väldigt sällan står på vårt köksbord är dessvärre fisk, själv är jag fiskälskare men ensam om det i familjen, men inget fel på intresset att fiska, åtskilliga gånger per år beger vi oss ut till havs enbart för att fiska och även några rundor med insjöfiske brukar hinnas med!
Exprimentera i köket är nog min starkaste grej och det där med recept något som jag har svårt att ge i efterhand, lite så och lite si, men längst upp på en hylla i köket ligger mammas & även svärmors recept på inläggningar av div slag som brukar åka fram några gånger om året!
Den här veckan har börjat lite internationellt, som vanligt nästan!
I måndags var det falukorv, potatis & senapssås, igår Pasta bolognese och nu ligger auberginen och vätskar av sig i köket i väntan på att förvandlas till Moussaka ihop m färsen och lite annat, så det är väl bäst att sätta fart!
Tillbaka efter middagen!
No comments:
Post a Comment